Asuisitko mieluummin kontissa vai paratiisissa?

16.11.2018, Aihe: Kansainvälistyminen / Kirjoittaja Jaana Lehto

Joskus tuntuu, että uutta innovatiivista rakentamista etsiessämme lähdemme merta edemmäs kalaan, kun uusia meidän olosuhteisiin sopivia ideoita voisi hyvinkin löytyä kovin läheltäkin. Eräänä harmaana marraskuun päivänä kohdistimme Kiinkon idearetken Tukholmaan – tunnin lentomatkan päähän Helsingistä. Päivän aikana ehdimme käydä tutustumassa palvelutalon paratiisimaisiin olosuhteisiin sekä testata konttien tunnelmaa opiskelija-asuntoina. Ja kaupan päälle päivään mahtui vielä käynti Mall of Skandinaviassa – yhdessä Pohjoismaiden suurimmista kauppakeskuksista.

Bovieran palvelutalot haastavat talvet etelässä

Bovieran tarjoaa +55-vuotiaille asumista talvipuutarhan ympärille rakennetuissa huoneistossa, josta kaikista on parveke katetulle puutarhapihalle. Pihalla on aina vähintään +10 astetta, trooppiset kasvit viihtyvät, vesi solisee ja tilaa on myös naapurien yhteisille kahvihetkille ja ruotsalaisten eläkeläisten keskuudessa niin suositulle Boule-pelille. Piha lämmitetään maalämmöllä.

Konsepti toimii jo 19 kohteessa ja se on mitä ilmeisimmin rakennettu kilpailemaan talvenvietosta etelässä. Mikseipä tämä toimisi myös meillä?

Paratiisi

Kontit muuttuvat nopeasti asunnoiksi

Konttirakentamisen keskeisenä ideana on tehokkuus. Standardimittaiset kontit saadaan kuljetettua lähes valmiiksi sisustettuina moduuleina edullisesti rakennuspaikalle ja asennus on nopeaa. Prime Livingin kontit tulevat Kiinasta. Kerrostalo kootaan konteista vauhdilla, noin muutamassa viikossa.

Mielikuva konttikerrostalosta on varsin ankea, mutta todellisuus on jotain ihan muuta. Ruotsalaiseen tyyliin muotoiluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Fiilis iltavalaistun konttikerrostalon pihalla oli tunnelmallinen ja sama ulottuu toki sisällekin.

Opiskelija-asuntola

Vastaus otsikon kysymykseen ”kontti vai paratiisi” ei siten olekaan ihan yksiselitteinen. Mutta se kävi kuitenkin jo selväksi, että kummallekin konseptille olisi varmasti tilaa myös Suomen olosuhteissa. Ja eiköhän tälläkin käynnillä jokunen yhteys myös jo solmittu.

Seuraavaksi ”Merta lähemmäksi kalaan” -idearetkelle Kööpenhaminaan?

*****

Jaana Lehto on Kiinteistöalan Koulutussäätiön rehtori sekä Kiinteistö- ja rakennusalan Executive MBA 1 –koulutusohjelman opiskelija.

Kirjoita kommentti