IOT muuttaa kiinteistönvälitysalaa

09.11.2018, Aihe: Kansainvälistyminen / Kirjoittaja Jarno Tuimala

Osallistuin viime viikolla Bostonissa National Association of Realtors®’in järjestämään REALTORS® Conference and Expo -tapahtumaan, joka keräsi yhteen 20000 kiinteistönvälitysalan ammattilaista 60 maasta. Tässä muutama rivi omia havaintojani kiinnostavan tapahtuman annista.

Digitalisaatio oli seminaarissa keskeisessä osassa. Yli 80% asunnon ostajista pitää älykkäitä järjestelmiä lisäarvona ja ostopäätöstä tukevana asiana. Kiinteistönvälitysala on digitalisaation myötä murroksessa ja ehkä tällä hetkellä myös hieman hämillään uusista osaamisvaatimuksista, joita digitalisaatio tuo välittäjille.

Seminaarissa koulutettiin paljon uusien teknologioiden valinnassa ja käytössä; miten saat laadukasta kuvaa ja ääntä, miten hyödynnät droneja kuvauksissa tai miten videoinnilla nostat omaa markkina-arvoasi ja helpotat kohteen myyntiä. Osaatko jatkossa esitellä asuntoja, kun vaikkapa kodinkoneiden hallintalaitteet ovat integroituina kalusteisiin? Tai totteleeko asunnon ohjauslaitteet ääntäsi tai kännykkääsi. Voiko tulevaisuudessa robotti hoitaa asuntoesittelyn puolestasi?

Ehkä megaluokkaa suurempi ajattelun muutos tulee IOT:n lisääntymisestä. Meillä Suomessakin on jo tuhansissa asunnoissa tällä hetkellä joku Google Smart Home:n kaltainen hubi, joka puheohjauksen avulla ohjaa talon tekniikkaa. Hubien ennakoidaan IOT:n myötä yleistyvän niin, että kohta näitä löytyy joka pirtistä. Nämä hubit, kalusteet tai vaikka leivänpaahdin, voivat jatkossa myös tallentaa keskusteluita asuntonäytöillä, joten välittäjän pitää pystyä varmistamaan se, että luottamuksellisia tietoja ei välity asunnosta maailmalle. Vastuukysymykset, osaaminen ja tietotaito ovat tällä hetkellä näihin asioihin riittämättömiä kaikkialla maailmassa.

Seminaarissa framilla olivat myös ympäristö- ja asukashyvinvointikysymykset. Nämä tekijät ovat yhä useammin ostopäätöksiin vaikuttavia asioita ja asioita, joihin välittäjät joutuvat vastaamaan.

Osaatko kertoa miten tämän taloyhtiön omaenergiatuotanto, rakennuksen hiilijalanjälki tai kiertotalousnäkökohdat toimivat?

Asunto on kiva, mutta mitä palveluita asuntoon liittyy? Onko yhteisöllisiä tapahtumia, yhteiskäyttöisiä autoja, hierontaa, taloyhtiön jumppia, pitsaonline -palveluita tai muuta kivaa?

Asunto ei olekaan tulevaisuudessa enää asunto, vaan alusta. Jatkossa kiinteistönvälittäjän tulee pystyä maalaamaan kuva siitä, miten asunto tukee asukkaiden hyvinvointia. Neliöt, pohjaratkaisut, pihassa kasvavat kasvit tai rakennustekniikka ovat väistymässä näiden uusien prioriteettien taka-alalle. Ympäristö ja hyvinvointi ovat tulevaisuuden myyntiargumentteja.

Bostonin seminaarin eväitä on tuotu repussa mukana ja näitä kiinteistönvälitysalan trendejä kuullaan jatkossa myös Kiinkon koulutusohjelmissa ja seminaareissa.

NAR

*****

Jarno Tuimala on Kiinkon toimitusjohtaja, jonka vapaa-aikanaan löytää kuntoilemasta, kalasta tai soittokeikalta.

Kirjoita kommentti