Itsensä kehittäminen ja kouluttautuminen ottaa, mutta antaa sitäkin enemmän

23.09.2021, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Erik Toivanen

Usein koulutuksen aloittaminen mietityttää, etenkin kun sitä lähdetään tekemään töiden ja muun arjen ohella. Aikaa on rajallisesti ja aina liian vähän? Tai ainakin se usein siltä tuntuu.

Päädyin kuitenkin, ja onnekseni, aloittamaan Kiinteistöliiketoiminnan johtamisen koulutusohjelman, joka koostui seitsemästä jaksosta. Ja näin jälkikäteen pohdittuna, näillä jaksoilla oli saatu aikaiseksi erittäin antoisa ja mielenkiintoinen läpileikkaus kiinteistöliiketoiminnasta.

Jaksot koostuivat laadukkaista luennoista, ryhmä- sekä muista tehtävistä opintojen aikana. Koulutus oli mahdollista suorittaa joko perinteiseen tapaan tenttien tai Kehittyminen kiinteistöliiketoiminnan asiantuntijana -menetelmällä (KEKA).

Itse koin minulle sopivammaksi tavaksi KEKA -menetelmän, jossa tentit korvataan lokikirjoituksilla ja työtä on ehkä tenttilinjaa enemmän. Minulle lokikirjoitusten tekeminen aina jakson päätteksi oli oivallinen tapa sisäistää ja reflektoida opittua omaan toimintaympäristöön. Lokitekstien lisäksi vaatimuksena oli käsitekartan tekeminen kiinteistöliiketoiminnasta. Tämä laittoi pohtimaan uudelta, ja hieman laajemmalta perspektiiviltä työympäristöäni, sidosryhmiä ja muita toimialaan liittyviä tahoja tai vaikutteita. Samalla havaitsin oppivani paljon uutta jälleen.

Koulutuksen ohella tutkielman tekeminen oli se aikaa ottavin työ, mutta sitäkin antoisampi – loppujen lopuksi. Etenkin, kun muutaman (kymmenen) epätoivon tuulahduksen jälkeen aloin käsittämään, että tutkielma tulee sittenkin valmiiksi ja kaiken lisäksi aikataulussa.

Historiaa ei voida kirjoittaa, jos ei kehitytä ja vastata ajan haasteisiin

Kiinteistöliiketoiminta on ollut yhtiössämme vahvasti läsnä kautta aikojen. Perheyrityksemme juuret yltävät yli sadan vuoden taakse, kun putkiurakointi- ja myöhemmin tukkuliike Onninen Oy perustettiin Turkuun vuonna 1913. Onninen on toiminut omistamissaan kiinteistöissä matkan varrella ja yhtiö on kehittynyt samalla kohti isompaa konsernia. Toiminta laajentui 90-luvun lopulla Family Office -tyyliseen suuntaan, jolloin sijoitustoiminta vahvisti jalansijaa konsernissa. Yhtiömme sijoitustoiminnassa arvopaperisijoittamisen ohella kiinteistöliiketoiminta on ollut aina keskeisessä roolissa.

Ajassa, kun mennään eteenpäin kerta heitolla vuosia tai jopa vuosikymmeniä, niin paljon on muutoksia tapahtunut yhtiössämme, Conficap Oy:ssä. Itse olen astunut hiljalleen yhtiön operatiiviseen toimintaan mukaan muutamien harjoitteluperiodien myötä ja positiivisten sattumien kautta olen löytänyt paikkani kiinteistöliiketoiminnan tiimistä.

Kiinteistöala itsessään oli aiemmin ollut minulle varsin vieras ala, mutta sitäkin mukaansa tempaavampi. Olin tehnyt aikaisemmin uraa toisaalla, aivan eri alalla.

Nykyiset kollegat ja tuttavat alalta suosittelivat minulle erilaisia koulutuksia täydentääkseni ymmärrystä ja osaamistani alalla. Löysin myös tätä kautta Kiinkon ja yllättävän kattavan tarjonnan koulutuksia sekä valmennuksia liittyen kiinteistö- ja rakentamisalaan.

Valinta tuntui olevan päivän selvä – Kiinko ja PGP27! Kuitenkin pohdin, että onko nyt oikea aika aloittaa opinnot työn ohella, kun esikoinenkin oli juuri syntynyt. Ehkä ensi vuonna on enemmän aikaa opinnoille ja monia muitakin ”tekosyitä” mielessäni kävi.

Onnekseni kuitenkin, ja muutaman tuttavan ystävällisen painostuksen kautta, päätin laittaa hakemuslomakkeen Kiinteistöliiketoiminnan johtamisen koulutusohjelmaan siltä istumalta.

Verkostot vahvistavat ja antavat tukea 

Tiiviin opiskeluvuoden jälkeen käteen jäi opin lisäksi mukavia tuttavuuksia ja verkottuminen on näissä asioissa itselle yksi parhaista lisämausteista, ja ehkä pitkässä juoksussa se paras hedelmä - vaikkakin poikkeuksellinen vuosi ajoi opinnot suuressa määrin Teamsiin. Koulutuksen kautta löysin alan vuosiseminaarit yms. tapahtumat, missä verkottumista pääsi ihan oikeasti harjoittamaan.

Ennen kaikkea, vuoden PGP-opinnot puskivat osaamistani kiinteistöliiketoiminnan parissa tuhdein harppauksin eteenpäin ja voin suositella koulutuksen tarjontaa monessakin mielessä.

Kiinko on osoittanut varsin vahvaa pätevyyttä kartuttaa osaamista ihan jopa näin alan ulkopuolelta tulevalle, mutta rohkenisin väittämään, että alalla pitkäänkin työskennelleet ammattilaiset pystyvät Kiinkon tarjonnan avulla kartuttamaan jatkossakin osaamistaan ja tätä polkua uskoisin itse tulevani seuraamaan.

PGPtodistusblogiin

*****

Erik Toivanen on yrittäjä viidennessä sukupolvessa Conficap Oy:n kehityspäällikkönä. Harrastuksiin kuuluu bändissä soittaminen ja vinyylilevyjen keräily. Muutoin vapaa-aika kuluu skeitaten tai -65 vuoden Oldsmobilella kruisaillen. Myös liikunta eri urheilumuodoissa kuuluu päivittäiseen toimintaan.

Kommentit (2)

Kirjoita kommentti