Kun kiinteistöala kulkee suvussa

Retta Managementilla kirjanpitäjänä työskentelevä Katja Lindén korostaa ajattelun, avoimuuden ja opiskelun tärkeyttä.

Yli 30 vuotta kiinteistöasioiden parissa työskennelleen Lindénin ura alalla alkoi aikoinaan yllättäen, kun hänet ylipuhuttiin töihin kiinteistösihteeriksi. Matka jatkui nopeasti kirjanpidon puolelle, jossa oli tarvetta tarkalle ja numeroista pitävälle työntekijälle. Myös koulutukset ja uuden opettelu tulivat tutuiksi jo uran alkuvaiheilla.

– Arvonlisäveron saapuminen kiinteistöalalle sai minut tarttumaan entistä vaativampiin työtehtäviin. Sain onneksi silloiselta työkaveriltani paljon arvokasta tietoa, jota syvensin alan koulutuksilla. Lisäksi osa silloisista asiakkuuksistani kulki mukana jopa yli 10 vuotta, joten opin paljon kaikenlaista hyödyllistä myös ihan työtä tekemällä.

Nykyistä edeltäneessä työpaikassaan, Isännöitsijäkonttori Oy:ssä, Lindénin työnkuva oli varsin laaja. Päivittäiseen tekemiseen sisältyi muun muassa vastike- ja vuokrareskontratehtäviä, laskutusta, perintää, lainaosuuksien laskemista ja käsittelyä, ohjelmiston pääkäyttöä, kauppakirjojen lukemista, osakerekisterin ylläpitoa sekä asiakaspalvelua ja perehdytystä. Nykyisessä työssään Lindén keskittyy hoitamaan pääsääntöisesti yhtä isompaa asiakkuutta. Vaikka työnkuva on vaihdellut paljonkin vuosien aikana, on Lindénin onnistunut selättää kaikki tehtävät ja projektit oikeanlaisen asenteen ja myös alalle sopivan luonteen avulla.

– Kiinteistöalalla ja erityisesti kirjanpitäjän työssä on oltava hyvät hoksottimet. Pitää osata kyseenalaistaa ja miettiä asioita jatkuvasti uudelleen sekä vaihtaa kokonaan näkökulmaa. Vasta sitten työstä voi saada kaiken mahdollisen irti. Tätä työtä säätelee lisäksi hyvin kireät aikataulut, joten asioihin pitää reagoida ajoissa ja töistä on yksinkertaisesti pakko suoriutua annettuun määräaikaan mennessä. Kaiken päälle on myös hyvä olla avoin uusille asioille ja tulla toimeen ihmisten kanssa.

Paitsi Lindén myös hänen puolisonsa ja tyttärensä sekä tyttären isä ja isoisä ovat kiinteistöalan konkareita. Ja löytyypä alan osaamista myös Lindénin siskon perheestä. Yhdistävänä tekijänä voidaan pitää myös Kiinkoa, jonka koulutuksista Lindén lähipiireineen on hakenut lisäpontta tekemiselle.

Tärkeimmäksi koulutuksekseen Lindén nimeää Kiinteistöalan talouspäällikön tutkinnon (KITA). Hyödyllisiä ovat olleet myös arvonlisäveroa käsittelevät koulutukset ja Kiinkon vuosittaiset infotilaisuudet. Kaikkinensa Kiinkon koulutukset ovat olleet kiinnostavia ja lisäarvoa tuovia.

– Ilman muuta suosittelen Kiinkon koulutuksia. Ne tarjoavat hyvät eväät kaikkiin kiinteistöalan työtehtäviin, ja samalla on mahdollista vahvistaa jo opittuja taitoja. Lisäksi voi saada uusia ideoita ja laajentaa yhteistyöverkostoa entisestään.

Katja Lindén_kuva