Caverion Oy:n tekninen manageri Toni Takala korostaa ahkeruuden ja palvelualttiuden merkitystä.
”Jos kaikki on hyvin, kukaan ei soita”, kuvailee Takala työnsä luonnetta. Hänen työnkuvansa on muun muassa liikekiinteistöjen etujen valvomista, palveluiden johtamista ja kunnossapidon sujuvuuden varmistamista. Titteli vaihtelee kohteesta ja asiakkaasta riippuen esimerkiksi teknisen managerin, site managerin, property managerin ja kauppakeskuspäällikön välillä.
– Tekninen manageri havahtuu, kun liikekiinteistön olosuhteet muuttuvat yhtäkkisesti huonompaan suuntaan, esimerkiksi kesäisin jäähdytys ei tahdo riittää kohteessa. Kiinteistössä onkin yhtäkkiä erittäin tukala olla, eikä olemisesta, saatikka työnteosta, tahdo tulla mitään. Siinä alkavat helposti sitten jo tunteetkin kuumeta. Silloin tarvitaan nopeaa ongelmanratkaisukykyä ja hyviä ihmistaitoja.
– Tekninen manageri kontaktoi moneen suuntaan, toimii välikätenä ja on usein niin sanotusti puun ja kuoren välissä sovittelemassa. Valvomme muun muassa kiinteistöjen siivousta, vartiointia ja jätehuoltoa, ja katsomme, että kaikki menee sopimusten ja lakipykälien mukaisesti. Etenkin energiankulutuksen tarkkailu ja vihreät arvot ovat tätä päivää. Harva tietää, että tekninen manageri jalkautuu myös itse kohteeseen. Näin on helpompi ymmärtää ilmenneen ongelman luonne ja löytää siihen paras mahdollinen ratkaisu.
Nykyiseen työtehtäväänsä Takala päätyi osittain sattuman kautta. Työura kiinteistöalalla alkoi ruohonleikkuusta ja muista perinteisistä kiinteistöhuollon tehtävistä, joista työkokemuksen ja koulutusten kautta Takala siirtyi ensin kiinteistönhoitajaksi, sitten ePalveluasiantuntijaksi ja lopulta erään asiakkaan suositusten kautta Caverionille nykyisiin tehtäviinsä.
– Tällä alalla voi päästä pitkälle, jos on ahkera, palvelualtis, joustava ja diplomaattinen ja sietää painetta hyvin. Työssä kun on jatkuvasti monta rautaa tulessa ja erilaisia tilanteita riittää. Vielä jos löytyy kielitaitoa, uteliaisuutta kaikkea uutta kohtaan sekä halua kouluttautua ja oppia uutta, niin menestyksen avaimet alkavat olla jo hyppysissä.
Aloittaessaan teknisenä managerina Takala suoritti isännöitsijän perustutkinnon, josta ei kokenut saaneensa kuitenkaan riittäviä eväitä omaan työhönsä. Sen sijaan kiinteistömanagerin tutkintokokonaisuus (KMA) tarjosi tuoretta näkökulmaa ja uusia työkaluja.
– Suosittelen Kiinkon koulutuksia etenkin kiinteistöalalle vasta suunnanneille tai suuntaaville. Koulutuksista saa heti paljon hyötyjä irti, mikä helpottaa huomattavasti päivittäistä tekemistä. Kiinkon koulutukset ovat houkuttelevia myös siksi, että niitä pystyy suorittamaan näppärästi päivätyön ohessa.